Birbirine Bağlı Ekiplerin 5 Temel Özelliği

Birbirine bağlı ekipleri belli bir süre izlediğinizde, bu ekiplerin 5 temel özelliğine tanık olursunuz. Bunlar:

  • Güven

Birbirine bağlı ekiplerin en önemli özelliği güvendir. Güven ekip üyelerini birbirine bağlayan tutkal gibidir. Ekipleri sonuca götüren tüm bilgi, beceri ve değerler bütünü güven duygusunun üzerine inşa edilir. Güven duygusunun yerleşmediği bir ekiple kalıcı bir başarı elde edemezsiniz.

  • Çatışma

Birbirine güven duygusuyla bağlı kişilerden oluşan ekiplerin içinde fikirsel bir çatışma yaşandığında bu çatışma mutlaka yapıcı bir yöne evrilir. Güven temeli üzerindeki çatışmalar tüm ekip üyelerinin farklı özellikleriyle ortaya çıkabilmesini sağlar. Ekip üyeleri arasındaki farklılık ve çelişkiler farklı düşüncelerin bir araya gelmesi için en olumlu ortamı yaratır.

  • Karar Vermek

Birbirine güven ilişkisiyle bağlı ekipler genellikle bir çatışmanın ardından ortak bir karara varırlar. Bu şekilde alınan kararlar tüm ekip üyelerinin düşüncelerinden, önerilerinden, endişelerinden izler taşır ve tüm ekibin altına imza atacağı taahhütler haline gelir.

  • Sorumluluk ve Hesap Verebilirlik

Birbirine bağlı ekipler sorumluluk almaktan ve hesap vermekten çekinmezler. Gerektiğinde hep birlikte sorumluluğu alır, belli durumlarda yaşananlardan birbirlerini sorumlu tutarlar. Ekip üyeleri, hesap vermek veya hesap sormak gerektiğinde aradaki güven ilişkisi sayesinde bunu kolaylıkla gerçekleştirirler.

  • Ekip Başarısına Odaklanma

Birbirine bağlı ekipler bireysel başarıdan ziyade ekip başarısına odaklanırlar. Hedeflerinde her zaman birlikte başarma dürtüsü vardır.

Birbirine bağlı ekipler temelinde ‘güven’ en üst noktasında ise ‘birlikte başarmak’ hedefinin olduğu bir piramide benzerler.

Eğer şanslıysanız siz de iş yaşamınızın bir ânında böyle bir ekibe rastlamış, böyle bir ekibin parçası olmuşsunuzdur. Genellikle “Ne de güzel denk gelmişti” diye anımsanır böyle ekipler. Ancak birbirine bağlı ekipler tesadüfen bir araya gelmezler. Genellikle bu ekipleri bir araya getiren bir üst akıl veya kurumsal bir kültür vardır. Bu kurumsal kültür de az önce saydığım 5 temel özelliğe sahiptir.

Birbirine bağlı bir takım düşünelim: Bir futbol, basketbol veya voleybol takımı olabilir. Birbirine bağlı takımların oyuncularını saydığınızda mutlaka geri planda iyi bir teknik ekip olduğunu da hatırlarsınız. İşte koç veya teknik direktör dediğimiz kişi aslında bu ekibin 5 temel özelliğini ayakta tutar. Koç başka ne yapar? Takımdaki her oyuncuyu yakından tanır. Takımının üstün özelliklerini ve zayıf yönlerini bilir. Her maç öncesinde rakip takımı inceler, karşı tarafın silahlarını tartar, ona göre kendi takımını yeniden şekillendirir, oyuncuları seçer ve her maç için yeni bir oyun planı hazırlar.

İyi ekipler de aynı şekilde kendilerini tanırlar, değişen durumlara göre farklı yönlerini öne çıkarır, eksikliklerini telafi edecek yöntemler geliştirirler.

Ekipteki üyeler şüpheci, konuşkan veya kendini ifade edebilen kişilik özelliklerinden haberdardırlar. Kendilerini ve ekipteki diğer üyeleri doğru analiz ettikleri için farklı profildeki kişilerin farklı davranacaklarını bilirler. Bu farklılıkların iyi bir ekip için bir avantaj olduğunu bilir, bu farklılıklarla nasıl baş edebileceklerini önceden hesap ederler.

Biz Antagon Akademi olarak çok kapsamlı bir profil raporuyla ekibinizin kendisini tanımasını sağlıyor, ekip üyelerinin davranış biçimlerini analiz ediyor ve farklı ortamlarda ne şekilde davranılırsa daha verimli olacağını gösteren bir kılavuz hazırlıyoruz. Bunu veriye dayalı, sizin ekibinize özel analitik bir takım çalışması eğitimi gibi düşünebilirsiniz.

Talep Formunu tıklayarak bize ulaşın, iyi bir ekip olabilmek için önünüzdeki en büyük bariyeri kaldırın.

Scroll to Top